LES ETAPES
DEL DESENVOLUPAMENT INFANTIL

Coneixes els trets principals, fites i necessitats autèntiques de cada etapa evolutiva de les teves criatures? Acompanyes aquestes etapes amb comprensió, amor i presència? Saps que la cura d'aquests primers estadis del desenvolupament poden prevenir les neurosis? Comprendre que en els primers 7 anys de Vida es forja la base de l'estructura de la nostra personalitat adulta, ens possibilita aquesta cura amb més informació i responsabilitat. Descarrega't l'ebook i......Feliç lectura!

Ja saps què li passa al teu infant al llarg del seu creixement? Et regalo un ebook sobre les fites i les necessitats autèntiques de cada etapa evolutiva de les teves criatures.

17 de juliol de 2023

Una Mirada a les pantalles des del Benestar Familiar


Què faries si et digués que tinc “La Recepta” per a que les teves fillxs s’autoregulin amb les pantalles? 

No t’ho creuries, oi? 

Jo crec que cada família és única, i que no es tracta de receptes o fórmules. Que sí, ajuden, i molt. Però si no van acompanyades d’una mirada sincera i amorosa cap a l’autobiografia, creences, dinàmiques familiars o el context social i històric és difícil aplicar-les.  

Què tal si et dic: elabora la teva pròpia manera

Atén al moment evolutiu de les teves criatures. Comença a donar espai i a validar el que tu creus, deixa’t acompanyar en els processos difícils, escolta les aportacions que vulguis, i després, llegeix les indicacions del teu sentit comú, de la teva pròpia experiència i de la vostra trajectòria com a família. 

I encara més: trobeu espais per a seure i parlar les adultes. Aboqueu les vostres pors, els vostres neguits, el que creieu que és millor per a vosaltres i la vostra família. Travesseu juntes les resistències a trobar-vos amb els ulls reposats. I respireu, perquè potser un canvi en l’ús de les pantalles a casa, es tradueix en canvis més profunds.

 Et proposo començar per una mirada honesta amb tu:

1. Quina relació mantens amb les pantalles? Et convido a posar compassió i acollir el que sorgeix. El canvi que hem viscut en pocs anys és notori. Com ho portes?

2. Com vius posar límits? Pots respectar el que sents i el que senten les persones que els reben? Sovint, per com els hem rebut, esdevenen una assignatura ben complicada.

3. Com esteu a casa? Si ens desvinculem de les emocions i necessitats pròpies i familiars les dinàmiques que se’n desprenen no ens satisfan.

4. Heu parlat i consensuat què voleu i què no voleu? Quina és la línia infranquejable per a vosaltres? Quins acords voleu fer en aquest acompanyament? 

Crec que aquests punts et poden facilitar les decisions. Mirar-te, acollir-te i compartir.

I ara m’agradaria recordar-te la relació entre emocions i pensaments i l’efecte que tenen al nostre organisme. Saps que davant d’una alerta sigui real o imaginaria s’activa l’hipotàlem i el cervell busca mecanismes de supervivència activant les hormones de l’adrenalina i el cortisol?

I que, si aquestes estan activades, el nostre organisme desactiva moltes funcions vitals i les hormones de la felicitat romanen a l’espera? Imagina què passaria si hi hagués estrès a la teva vida i molt sovint estiguessis en aquest estat d’alerta. I ara imagina el cas contrari, que comences a posar el fre, que el sistema nerviós parasimpàtic pot executar les seves funcions per relaxar-te i que pots anar trobant l’estat d’homeòstasi en el cos.

¿Creus que això pot tenir a veure amb l’ús i relació amb les pantalles?

La bona notícia és que pots influir en el sistema nerviós per crear condicions més favorables. I així, abonar el terreny per establir una relació més saludable amb les TIC.

Recordar-te també que el cervell necessita de mesura sensorial, de presència humana, de contacte, calma, avorriment, profunditat i silenci per desenvolupar-se. I que el bombardeig d’estímuls dificulta aquest desenvolupament. Només per a reafirmar-te en els límits que ja poses.

 I, si et ve de gust, et vull presentar el quartet de la felicitat. Que em sembla una molt bona guia per aquest canvi més qualitatiu.  

Es tracta de quatre hormones: la dopamina, l’oxitocina, les endorfines i la serotonina.

La dopamina és la més involucrada en les conductes addictives. Reps una descàrrega cada vegada que veus una novetat (vídeo) o anticipes que pot haver-ne (notificació). Així, es va creant la “necessitat” de cercar més novetat. És una hormona excitant. Si està activada contínuament no hi ha espai per a la serotonina. Quan hi ha nivells baixos de serotonina pot haver-hi depressió. La serotonina ens relaxa i creix quan compartim el benestar. Està relacionada també amb la digestió, la temperatura corporal i la regulació del son i la vigília. L’oxitocina està relacionada amb els vincles relacionals i afectius. Quan et trobes amb persones que estimes, amb qui et sents a gust, augmenta. I les endorfines ens ajuden a sortir de les crisis amb més suavitat. Promouen la calma, milloren l’humor, retarden l’envelliment i potencien funcions del sistema immunitari.

 Hi trobes la relació? Vols una pluja de propostes?

Crea rituals nutritius i gustosos per quan us lleveu i aneu a dormir que involucrin els 5 sentits. Dosifica les notícies. Observa si respires pel pit o fas respiració completa. Atura’t si veus que portes molta estona en la queixa i el desgast i dona espai a l’autocura i plaer. Si notes malestar observa si t’estàs jutjant i revisa quines necessitats vols cobrir. Potencia i participa de les activitats que els encanta fer sense pantalles. Crea un horari acordat en el que hi aparegui temps tant per pantalles, com per gaudi, deures i d’altres (De manera que decidiu vosaltres). Dona prioritat a passar temps en contacte amb la natura. Acompanya perquè la seva habitació sigui el seu temple. Agraeix i celebra sovint. Recorda moments feliços. Hola massatges. Moments amb bici. Exercici moderat. Construeix relacions de confiança, seguretat i calma. Abraçades llargues. Donar i rebre. Experiències en grup. Riure, cantar, ballar (pots fer-ho del menjador a la cuina!). Para les activitats per estirar-te o ballar cada x minuts.

I ara una pluja de rutines que afavoreixen l’ús saludable de pantalles:

Acorda espais lliures de pantalles. Dormitori temple (tenir despertador). Fer Dieta digital. Aparta la mirada de la pantalla cada pocs min. A la nit descansa, temps amb família. Potencia i prioritza: jocs de taula, temps de natura, temps amigues. Medita. Evita TIC en temps d’espera. Posa el mode avió. Socialitza el necessari durant el dia (evita vamping). Apaga notificacions. Àpats presents. Elimina apps (entra pel navegador). Higiene corporal. TIC en espais comuns. Fomenta el pensament crític. Fixa horaris i límits. Cuida la privacitat. Acompanya la frustració i el consum responsable. Realitza activitats d’oci gratificants. Troba noves/antigues formes de comunicació. Si un dia et passes, descansa uns altres. Acompanya per relativitzar tanta informació. Promou el cara a cara. Fes previsió, plans. Espais de silenci a casa.

Et convido a potenciar el que li dona sentit a la teva vida per tal de reduir l’ús de succedanis, en forma de pantalles o alcohol. I, conseqüentment, afavorir la presència de les hormones de la felicitat. En fi, a prioritzar benestar i felicitat a les descarregues de plaer momentànies.

I per acabar, si vols seguir investigant sobre algunes d’aquestes reflexions, et proposo veure i llegir la psiquiatra Marian Rojas Estapé, el neurocientífic Michel Desmurget i la Comunicació No Violenta del psicòleg Marshall Rosenberg.

Elisabet Rodríguez Piñero. Terapeuta de l’Equip d’Acompanyament Familiar.