LES ETAPES
DEL DESENVOLUPAMENT INFANTIL

Coneixes els trets principals, fites i necessitats autèntiques de cada etapa evolutiva de les teves criatures? Acompanyes aquestes etapes amb comprensió, amor i presència? Saps que la cura d'aquests primers estadis del desenvolupament poden prevenir les neurosis? Comprendre que en els primers 7 anys de Vida es forja la base de l'estructura de la nostra personalitat adulta, ens possibilita aquesta cura amb més informació i responsabilitat. Descarrega't l'ebook i......Feliç lectura!

Ja saps què li passa al teu infant al llarg del seu creixement? Et regalo un ebook sobre les fites i les necessitats autèntiques de cada etapa evolutiva de les teves criatures.

27 de novembre de 2023

L'Impacte de les ferides Emocionals Familiars a les reunions Nadalenques


Com construir ponts de dins cap enfora

 Les festes de Nadal solen evocar imatges idíl·liques d'amor, unió familiar i alegria. Tot i amb això, per a moltes persones, aquestes celebracions poden ser un recordatori dolorós de ferides emocionals familiars no resoltes. Les experiències negatives del passat poden influir significativament en la manera com les persones enfrontem les trobades nadalenques, afectant les dinàmiques familiars i el gaudi d'aquestes dates.

 En aquest article t'explico com les ferides emocionals familiars ens poden impactar en els moments festius, i et mostraré algunes estratègies per sostenir-nos entremig les dificultats:

 

 1.     La Càrrega Emocional de les Ferides Passades

Les ferides emocionals familiars poden originar-se en diverses fonts, com ara conflictes no resolts, tensions intergeneracionals o pèrdues significatives. Durant la temporada nadalenca, aquestes ferides poden ressorgir, intensificant les emocions i creant un ambient tens. La pressió social per experimentar la “felicitat nadalenca” pot exacerbar aquests sentiments, fent que les persones puguin sentir-se atrapades entre la realitat de les seves emocions i les expectatives culturals.

  

2.      Dinàmiques Familiars Durant les Festes

Les trobades nadalenques sovint involucren interaccions prolongades amb familiars, i les dinàmiques familiars poden accentuar les ferides emocionals. Les tensions no resoltes poden manifestar-se en conflictes oberts o en formes més subtils, com ara la manca de comunicació, la incomoditat i la tensió. Les expectatives poc realistes sobre la “família perfecta” poden augmentar la pressió sobre les persones que estan lluitant amb ferides emocionals, creant un cicle d'estrès i decepció.

 

 Com ens podem acompanyar les pròpies ferides emocionals durant les reunions familiars?

 -       Autoconsciència:

Reconèixer i comprendre les pròpies ferides emocionals és el primer pas per abordar-les. L'autoconsciència et pot ajudar a anticipar possibles desencadenants i preparar-te emocionalment.

 -       Establir límits:

Establir límits clars és essencial perquè puguis sentir-te protegida emocionalment. Pot implicar limitar el temps d'interacció, evitar temes sensibles o, en alguns casos, pots optar per no assistir a certs esdeveniments si sents que és perjudicial per a la teva salut mental i emocional.

 -       Comunicació oberta:

Fomentar la comunicació oberta i honesta pot ser beneficiós, sempre que sigui segur fer-ho. Expressar sentiments de manera respectuosa et pot ajudar a alliberar tensions acumulades i fomentar un diàleg que us generi comprensió mútua.

 -       Buscar suport extern:

Comptar amb el suport d'amics, terapeutes o grups de suport et pot ajudar profundament. Compartir experiències amb persones de confiança fora de la família et pot oferir perspectives noves, sentir que les teves emocions són validades, i trobar posicionaments interns on et sentis amb més fortalesa interna.

 Abraçar les ferides emocionals durant les reunions familiars nadalenques requereix un enfoc conscient i compassiu cap a tu mateixa. Tant de bo fer ús d’alguna d'aquestes estratègies et pugui ajudar no només a sobreviure a la temporada nadalenca, sinó també a fomentar la protecció i el creixement emocional al teu propi espai familiar. El Nadal pot ser un moment per reconstruir ponts i enfortir connexions, fins i tot enmig de les ferides emocionals del passat. Que sigui així.

  

 

Elisenda Roig Solé

Psicòloga Sistèmica i Familiar

Especialitzada en Criança Respectuosa i

Constel·lacions Familiars