LES ETAPES
DEL DESENVOLUPAMENT INFANTIL

Coneixes els trets principals, fites i necessitats autèntiques de cada etapa evolutiva de les teves criatures? Acompanyes aquestes etapes amb comprensió, amor i presència? Saps que la cura d'aquests primers estadis del desenvolupament poden prevenir les neurosis? Comprendre que en els primers 7 anys de Vida es forja la base de l'estructura de la nostra personalitat adulta, ens possibilita aquesta cura amb més informació i responsabilitat. Descarrega't l'ebook i......Feliç lectura!

Ja saps què li passa al teu infant al llarg del seu creixement? Et regalo un ebook sobre les fites i les necessitats autèntiques de cada etapa evolutiva de les teves criatures.

28 de setembre de 2023

Criança Cíclica


La ciclicitat en la quotidianitat familiar

La Madre Naturaleza

tiene cuatro hijos ufanos.

Son el otoño, el invierno

la primavera y el verano.

En otoño caen las hojas,

maduran frutos del estío.

En invierno cae la nieve.

Es tiempo de lluvia y frío.

La primavera renace,

llega el tiempo de las flores

y el verano nos inunda

el mundo de mil colores.

La Madre Naturaleza

reina sabia por doquier.

Sus hijos con gran esmero

el mundo hacen renacer.

 

“Primeras Narraciones”, Cuentos recogidos por las escuelas Waldorf // Extret del material de “Criança Cíclica Otoño” creat per Laia Oraà de Casa de Luna.

Estimades famílies, professionals i cuidadores de la infància. Aquest mes abordarem este tema de la ciclicitat, com fer-la present (de manera conscient) en la quotidianitat i les festivitats que en la actualitat encara ens connecten amb tradicions precristianes.

Com diríeu que és lo vostre dia a dia: lineal o cíclic?

La vida es presenta cíclica, fins allà on som capaces d’observar. La cultura actual del nostre entorn immediat, tant focalitzada en les tasques productives de la població en edat treballadora, insisteix en un model lineal del dia a dia, i com a molt, cíclic en quan a les necessitats de l’empresa/institució pertinent.

Les dones que ens trobem en l’etapa fèrtil, mes a mes, ens vivim cícliques. Quan som mares, inclús abans de sentir que hem sortit del puerperi emocional, maternem sent cada dia diferents - a nivell d’hormones sexuals - i, en moltes ocasions, ens i se’ns exigeix que poguéssim oferir el mateix, des del mateix lloc, en la mateixa mesura i de la manera més excel·lent possible. Transformar aquesta exigència “de vida lineal”, passa tant per l’acció individual (escoltar el mapa que em va marcant la meva pròpia ciclicitat, en primera persona), com per l’acció social i política (mesures múltiples que no son objecte d’aquest article).

I quina repercussió té aquesta ciclicitat femenina en la vida familiar i en la criança?

Penso que més d’una entendrà que aquesta és una pregunta retòrica, per l’evident que en pot ser la resposta quan s’ha viscut des del cos. Aquest cos maternant narra una o múltiples històries. Quan entra en el cicle ovulatòri-menstrual viu períodes d’obertura, de recolliment i de transició entre aquestes dues fases; períodes on les qualitats creatives i abstractes (predominància d’hemisferi dret i augment progesterona) son més predominants que les qualitats analítiques i tècniques (predominància d’hemisferi esquerre i augment d’estrògens), i viceversa; períodes en nivells d’energia diferents (igual que passa en el cicle d’un any); en disponibilitats i/o sensibilitats emocionals variades on el focus pot estar més a dins o més a fora; entre d’altres.

Llavors, amb tota aquesta variabilitat continuar amb la criança respectuosa de manual potser més frustrant, culpabilitzant i contraproduent que joiós, enriquidor i respectuós. Perquè anirem a la cerca de respostes lineals a una situació que és cíclica. Tenim a les nostres mans la possibilitat d’aprendre’ns i compartir-nos des del lloc més autèntic que som en cada moment del nostre cicle. Així, deixant que la ciclicitat flueixi en la vida familiar, en primer lloc, des del reconeixement i respecte al propi cos femení.

De quines altres maneres podem fer present la ciclicitat en la quotidianitat?

Sintetitzant per a la vida veloç en la que ens trobem submergides:

·       Cicle circadià (activitat durant el dia- moments transició- descans durant la nit -moment de transició, i continua el cicle), el dia i la nit

·       Cicle de activitat-descans

·       Estacions de l’any (volta de la Terra al voltant del Sol)

·       Cicle de la Lluna (Nova, Creixent, Plena, Menguant)

·       Cicle de l’aigua

·       Cicle vital de les plantes i/o animals

·       Cicle de vida-mort-vida

·       Cicles biològics humans, per exemple el cicle reproductiu (curt o llarg): concepció – gestació – part – puerperi i alletament – criança

·       El cicle del reciclatge (i el perquè del reduir i reutilitzar abans del reciclar)

·       Aniversaris (en especial el del naixement de la criatura en qüestió)

·       Consumint aliments de temporada, vinculant-los a l’estació en que estan disponibles i a les festivitats que acompanyen

·       Conèixer les festivitats i la seva connexió en el treball de la terra.

També podem compartir amb les nostres criatures lectures com “Infinit: els cicles màgics de l’univers”, “El senyor mort dins d’una avellana” i “Ets pols d’estrelles”.

Com a adultes, podem accedir a llibres com “La Rueda de Izpania” de Marianna García Legar o, especialment, al material de “Criança Cíclica” elaborat per Laia Oraà de Casa de Luna.

Sintetitzant coneixements com els que comparteix Marianna, Laia ha documentat moltes de les festivitats presents en les tradicions que es regien pels temps que narraven Sol amb el moviment de la Terra al seu voltant, i la Lluna, amb el seu moviment al voltant de la Terra. En els seus materials trobareu propostes per als infants relacionades amb cada festivitat, creades des de la pedagogia Waldorf.

Què em pot aportar Acompanyament Familiar respecte la ciclicitat en la quotidianitat familiar?

Doncs, si sents que ha arribat el moment de reconèixer, aprofundir i integrar com funciona la ciclicitat en tu mateixa (o en la teva parella) i com anar-la ajustant de manera suficientment bona i coherent amb les necessitats de totes les integrants de la família, les professionals d’Acompanyament Familiar estarem encantades de recórrer aquest camí al teu costat.

 

D’equinoci a equinocci, rebeu una càlida abraçada.

Judit Labernia Reverter

Psicòloga. Psicoterapeuta. Formadora. Mare.

judit.labernia@acompanyamentfamilar.com

https://acompanyamentfamiliar.com/es/equipo/judit-labernia-reverter