LES ETAPES
DEL DESENVOLUPAMENT INFANTIL

Coneixes els trets principals, fites i necessitats autèntiques de cada etapa evolutiva de les teves criatures? Acompanyes aquestes etapes amb comprensió, amor i presència? Saps que la cura d'aquests primers estadis del desenvolupament poden prevenir les neurosis? Comprendre que en els primers 7 anys de Vida es forja la base de l'estructura de la nostra personalitat adulta, ens possibilita aquesta cura amb més informació i responsabilitat. Descarrega't l'ebook i......Feliç lectura!

Ja saps què li passa al teu infant al llarg del seu creixement? Et regalo un ebook sobre les fites i les necessitats autèntiques de cada etapa evolutiva de les teves criatures.

3 de gener de 2020

Com usar la tecnologia a la criança


Te’n recordes de quan eres adolescent i la teva mare et mirava el

mòbil per controlar-te el teu compte d’Instagram?

O quan enmig d’un sopar de Nadal t’arribaven aquells

whatsapps tant difícils d’evitar responder?

Quan va ser la primera vegada que et van deixar sortir a caçar pokémons?

 

Has pogut respondre’t alguna d’aquestes preguntes? Segurament al mirar enrere t’hauràs adonat que durant la teva adolescència i infància no existien aquests escenaris. De fet, segurament, no estaven en el teu horitzó. I es que som la primera generació de famílies educant en la tecnologia i això és quelcom complex. Fixat que, en la majoria de les situacions en relació a la criança, tendim a mirar enrere, al nostre “històric”, a la forma com vam ser educadxs per tal de, o bé reproduir lo viscut, o bé buscar noves vies que tendeixin a l’oposició del que vam rebre. En el camp de la tecnologia però, el salt generacional ha estat tant extremadament gran, que estem perdudes davant tal transformació. No tenim referència de cap tipus i l’hem de generar per primer cop.

Sovint observo que en l’àmbit de la criança respectuosa hi ha bastanta repulsa a l’ús de la tecnologia (per part de les criatures, és clar!) i m’agradaria aprofitar per parlar aquí de dos tendències clarament oposades que poden donar-se a l’acompanyar els infants en aquest àmbit: la tecnofobia i la tecnofilia.

a)     La tecnofobia és el rebuig a l’ús de la tecnologia i la seva negació. Això implica que les famílies prohibeixen totalment l’ús de mòbils, ordenadors, tablets, etc. a les seves criatures. Això està bé, oi?, em direu algunxs. Doncs està clar que des de la perspectiva del desenvolupament l’ús de la tecnologia en etapes precoces genera una alteració cerebral que dificulta el mecanisme de relaxació infantil i la sintonització amb els ritmes circadians quan aquest tipus d’aparells són utilitzats de nit sobretot. En aquest cas, és important que revisem fins a quina edat allarguem aquest límit i, per altra banda, qüestionar-nos, com a persones adultes, quin tipus d’ús fem nosaltres de la tecnologia quan les criatures estan presents.

b)     La tecnofilia, en oposició, és el discurs del “no passa res”, o la resignació davant l’allau de l’ús indiscriminat de dispositius tecnològics ja des de temprana edat. “Si a casa totxs tenim mòbil, no veig el perquè la meva criatura no pot tenir tablet”. Si ens ho mirem en termes de coherència, podríem pensar que en té molta, però no ens confonguem: on són els límits en relació al que les criatures poden o no poden fer?

Davant aquesta polaritat és bàsic posar-nos a pensar en trobar estratègies per gestionar aquesta diferència de mons entre lo analògic i lo digital. La varietat de matisos entre l’un i l’altre és abismal: la rapidesa o la lentitud; lo immediat o lo orgànic; el “tot és possible” o el principi de realitat; etc


I tu , què esculls per a la teva criatura?

Creus que ha de ser tot blanc o negre?

Quina és la opció més coherent amb la teva Vida?


Hem de conèixer les implicacions cerebrals que l’ús de la tecnologia té en les nostres criatures per tal de prendre decisions coherents amb allò que els volem oferir. En el vídeo que hi haurà penjat al meu canal de YouTube et deixaré més informació de tot plegat. I, en el curs "Les pantalles i noves tecnologies en la infància" de la meva plataforma de cursos de criança respectuosa, aprofundeixo en aquests conceptes que t'he explicat.

De tota manera vull avançar-te que la tecnologia genera un increment de dopamina al cervell i que aquest neurotransmissor (substància cerebral) està associada al centre de plaer i a l’addicció. La rapidesa de la tecnologia i la possibilitat de crear pràcticament qualsevol escenari imaginable, genera sobretot a les criatures més petites, una idea d’una realitat distorsionada i allunyada de lo possible.

Si, és cert que la tecnologia forma part de la nostra realitat. Castrar-la, demonitzar-la i prohibir-la és quedar-nos en un extrem de l’espectre de possibilitats; ara bé, actuar com que pel sol fet d’existir la tecnologia no comporta riscos per al desenvolupament infantil òptim és naïf i quasi que negligent.

Pots seguir el meu Canal de YouTube “Elisenda Pascual Martí” per a escoltar tots els altres vídeos que ja he gravat.

Et veig aviat i feliç criança!

Elisenda Pascual i Martí

Psicòloga i psicoterapeuta

Directora d'Acompanyament Familiar